Artikel in De Stad Amersfoort

,,Een groot voordeel van zelf ijs maken is dat het precies zo smaakt én eruit ziet zoals ik dat wil – , zegt José Heidinga. De Stad Amersfoort

Josy’s ijs verrassend

AMERSFOORT Eén van de best bewaarde geheimen van Amersfoort is Josy’s Icecream Bar aan de Schimmelpenninckstraat 55A. Dat deze hippe ijssalon relatief nieuw is, proef je niet aan het ijs: dat doet niet onder voor dat van de klassieke ijsmakers uit Italië.

Dat is geen toeval: ,,Ik maak gebruik van de beste ingrediënten, en maak hier alles dagelijks zelf”, glundert José Heidinga, de eigenaresse naar wie de ijssalon genoemd is. De ijsbereidingsmachine komt uit het land dat ijs maken zo’n beetje heeft uitgevonden: Italië.

AMBACHTSVROUW Achterin de zaak staat een blinkend gevaarte waar de klant moeilijk omheen kan: ,,Dit apparaat is de Rolls Royce onder de ijsmachines en zo’n beetje de standaard. Ik werkte er ook mee op de opleiding.” IJsbereider wordt je niet zomaar, daar heeft de ambachtsvrouw een opleiding voor gevolgd. Ook is ze in Bologna geweest om daar ijssalons te bekijken. ,,Ik heb daar de echte meesters aan het werk te zien. Prachtig om te zien, en ook leerzaam.”

EXPERIMENTEREN Na het grondig verbouwen van het pand was het twee jaar geleden eindelijk zover: een eigen ijssalon. ,,Het was best een heftige tijd, want kort nadat Josy’s opende was ook de geboorte van mijn zoon. Stond ik dus ook vanaf 7.00 uur in de morgen ijs te draaien.” Inmiddels loopt de zaak al een tijdje en is Heidinga volgens eigen zeggen nog beter geworden in het bereiden van ijs. ,,Een groot voordeel van zelf je ijs maken is dat het ijs precies zo smaakt én eruit ziet zoals ik dat wil. Het is een product waar ik letterlijk en figuurlijk achter sta. Bovendien is er nu meer ruimte om te experimenteren met smaken dan toen ik net begonnen was.”

Zo inspireerde de naastgelegen toko José tot het maken van spekkoekijs. Met Koningsdag lag er donutijs in de vitrine. ,,Een probeersel dat goed uitpakte!” Keuze genoeg, zo getuigt de kleurrijke vitrine. Klassiekers als stracciatella, hazelnoot en banaan, maar ook eigentijdse smaken als een geheel vegan extra dark chocola. Koffiesmaak is de favoriet van de ijsmaker: ,,Gemaakt met dezelfde bonen als in onze koffiemachine. Die bonen halen we om de hoek, bij de branderij in Het Lokaal.”

KOFFIE TO GO Er komt van alles langs op deze drukke fietsroute: scholieren, maar ook mensen op weg naar hun werk die nog even snel een koffie-to-go willen.
José: ,,Met lekker weer zit het terras goed vol, maar bij wat slechter weer zijn er ook binnen een paar plekjes om te genieten van een ijsje of koffie.”

OP LOCATIE Wie op locatie iets bijzonders wil kan Josy’s ook inschakelen: met een speciale bakfiets kan zij elk evenement opfleuren met ambachtelijk ijs met een moderne twist.

Josy’s Ice Cream Bar is geopend op dinsdag tot en met zondag van 12.00 tot 21.00 uur.

a        [Josy’s Ice Cream Bar, Schimmelpennickstraat 55a, 3813 AH Amersfoort, info@josys.nl, www.josys.nlhttps://www.facebook.com/josysicecream/, Instagram: josysicecream

https://destadamersfoort.nl/zakelijk/josys-ijs-verrassend-lekker-590464


Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.