onze ijsdroom

Josy's-ijs-cream-bar-012-maarten-benjamin

José Heidinga is Ambachtelijk IJsbereider. Al het ijs van Josy’s wordt in eigen keuken vers gemaakt.

Op een mooie zomeravond in 2015, op de hoek van de Schimmelpenninckstraat in Amersfoort, zitten José en Aletta op de warme stoep. “Weet je waar ik zin in heb,” zegt Aletta, “drie bolletjes schepijs. Aardbei, chocola en… iets geks, speculoos of cheesecake.”

José, die meer zin heeft in een kop koffie, staart een tijdje naar de voorbijkomende fietsers. “Waarom zit hier eigenlijk geen ijs- en koffiebar? Dit is toch dé perfecte locatie: Meridiaantunnel, Schimmelpenninckstraat, Bloemendalsestraat. Weet je hoeveel fietsers hier per uur voorbijfietsen? Achthonderd!”

Aletta kijkt haar vriendin met grote ogen aan, “serieus, heb je dat geteld? Mafkees!” Ze staat op en loopt naar de overkant van de straat. “Hé, Joos, waarom begin jij geen ijssalon?”

“Ik?”

“Ja, hier in dit oude winkelpandje.”

José leunt achterover, bekijkt het pand, ziet vrolijke mensen met ijsjes naar buiten komen, en zegt: “Oké, maar dan wil ik zelf vers ijs maken én koffie schenken van BOOT.”

De volgende ochtend was José al vroeg wakker. Ze dacht aan haar eigen ijs- en koffiebar… een eigen winkeltje, elke dag mensen om zich heen, zelf iets maken waar anderen van genieten. Zomers alle dagen ijsdraaien. Ja, het was een verdomd goed idee.

En zo geschiedde. José volgde de opleiding Ambachtelijk IJsbereider. Ze ging op ijsverkenning, proefde alle smaken, van framboos tot karamelzeezout. En verbouwde het winkelpandje eigenhandig om tot een heuse ijssalon.